شما اینجا هستید
آخرین اخبار » توانمندی‌های بریکس در حل مهمترین اشکالات نظام بین‌الملل

به گزارش ‘صدای صادرات‘ از  ایرنا، پایگاه خبری مدرن دیپلماسی در گزارشی از پانزدهمین اجلاس سران بریکس در ژوهانسبورگ آفریقای جنوبی می نویسد؛ بریکس به بررسی بیش از ۳۰ موضوع متنوع می پردازد در حالی که بسیاری از این موضوعات در دستور کار گروه ۲۰ قرار ندارد.

این رسانه اروپایی با اشاره به اینکه قرار است این اجلاس در سال آینده میلادی در کازان، پایتخت منطقه تاتارستان روسیه برگزار شود، تصریح کرد: تاکنون، بیش از ۴۰ کشور آشکارا تمایل خود را برای پیوستن به این گروه غیررسمی نشان داده اند.

توانمندی‌های بریکس

بریکس که به عنوان گروهی از اقتصادهای با رشد سریع شروع به کار کرد، نه تنها از زمان تاسیس خود تاکنون موفق عمل کرده است، بلکه ماهیت اصلی خود را نیز از زمان برگزاری اولین اجلاس سران در سال ۲۰۰۹ کاملاً متحول کرده است.

به عنوان مثالی مواردی از موضوعات بریکس مانند گردشگری، امنیت منطقه ای و فرهنگ در ستور کار گروه ۲۰ قرار ندارد.

بر اساس نتایج یک مطالعه چند ساله که توسط گروه مشترکی از اندیشکده‌های روسیه و کانادا انجام شد، بریکس گروهی برای انجام بحث‌های بی پایه و بی‌اساس نیست، زیرا اکثر تصمیمات چندجانبه با موفقیت اجرا می‌شوند. همچین بر اساس آمارها میزان پایبندی به تصمیمات اتخاذ شده در این ائتلاف بیش از ۷۵ درصد است.

همچنین این گروه هرگز ادعا نکرده است که جایگزین هیچ یک از سازمان های جهانی شده است. به عبارت دیگر این ائتلاف منطقه ای با هدف جبران برخی از مهم ترین اشکالات نظام بین المللی ایجاد شده است. بریکس دارای پتانسیل های فراوانی در زمینه های مختلف است.

بررسی ها نشان می دهد از زمان معرفی دستور کار مرتبط با فناوری اطلاعات در بریکس در سال ۲۰۱۵، میانگین همکاری در این زمینه در میان اعضا از ۹۰ درصد هم فراتر رفته است که این مساله از تمایل کشورهای عضو برای همکاری در زمینه های مختلف حکایت دارد. در میان کشورهای عضو، چین و روسیه از این نظر در زمره کشورهای پیشرو به شمار می آیند.

توانمندی‌های بریکس در حل مهمترین اشکالات نظام بین‌الملل

با در نظر گرفتن علاقه فزاینده سایر کشورهای جهان به بریکس، موضوع ایجاد یک مشارکت جهانی جدید در زمینه اصلاحات حاکمیت اینترنت می تواند مطرح شود.

بنظر می رسد در جهان فعلی رویکردی در حال وقوع است که عمدتا منافع کشورهای در حال توسعه را نادیده می‌گیرد. این در حالیست که صداهایی از جنوب جهانی به گوش می رسد که ابتکارات چندجانبه بریکس را به رسمیت می شناسند و از آنها حمایت می کنند، که از جمله آنها می توان به اصلاح برخی از نهادهای کلیدی حاکمیت اینترنت از جمله شرکت اینترنتی برای نام ها و شماره های اختصاص داده شده و جامعه اینترنتی اشاره کرد.

در پایان نشست سه روز اجلاس بریکس، بیانیه ای مشترک تحت عنوان بیانیه ژوهانسبورگ صادر کرد که در آن گروه بر تعهد چندجانبه گرایی فراگیر و حمایت از حقوق بین الملل، از جمله اهداف و اصول مندرج در منشور ۲ سازمان ملل متحد به عنوان ضروریات آن تاکید شد.

کشورهای بریکس همچنین نگرانی خود را در مورد استفاده از اقدامات قهری یک جانبه که با اصول منشور سازمان ملل متحد ناسازگار است و اثرات منفی به ویژه در کشورهای در حال توسعه ایجاد می کند، ابراز کردند.

از دیگر موضوعات مهم اجلاس بریکس موافقت با عضویت آرژانتین، مصر، ایران، عربستان سعودی، امارات متحده عربی و اتیوپی به عنوان اعضای کامل بریکس از ۱ ژانویه ۲۰۲۴ است. تاکنون ۲۲ کشور برای عضویت در اجلاس بریکس اعلام آمادگی کرده اند.

بنظر می رسد، افزایش اعضای بریکس نشان دهنده گسترش و نفوذ بیشتر این بلوک در آینده و تلاش برای یافتن جایگاه بهتر در امور بین المللی است.

این اجلاس اخیر گروه بریکس که در ژوهانسبورگ پایتخت اقتصادی آفریقای جنوبی و کلانشهر اقتصادی قاره سرشار از منابع آفریقا برگزار شد، رویداد سیاسی و اقتصادی مهمی که غیر از سران کشورهای عضو اصلی (منهای ولادمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه که به صورت آنلاین در آن حضور داشت)، نمایندگان بیش از ۲۰ کشور خواهان پیوستن به بریکس، نمایندگان ۶۹ کشور از جنوب سیاسی جهان از جمله رهبران ۵۴ کشور آفریقایی به همراه نمایندگان سازمان ها و نهادهای بین المللی و منطقه ای در آن حضور داشتند و تصمیمات جدیدی را به ویژه برای خروج کشورهای عضو از سلطه دلار آمریکا و افزایش تعداد اعضای اصلی اتخاذ کردند که مقدمه چالش بزرگ آن با غرب است.

توانمندی‌های بریکس در حل مهمترین اشکالات نظام بین‌الملل

بریکس از بزرگ‌ترین و پرجمعیت‌ترین کشورهای دنیا گرفته تا متنوع‌ترین منابع و قدرتمندترین ارتش‌های جهان. کشورهای عضو بریکس ۴۲ درصد جمعیت، ۳۰ درصد سرزمین‌ها، ۲۶ درصد تولید ناخالص داخلی و ۲۰ درصد تجارت کالایی جهان را در اختیار دارد.

تنها کشور آفریقایی عضو بریکس، آفریقای‌جنوبی است که شاید در میان این غول‌ها کوچک به نظر برسد اما از نظر تولید ناخالص داخلی دومین اقتصاد بزرگ آفریقاست، سومین ارتش بزرگ آفریقا را دارد هر چند از نظر مساحت و جمعیت حدود ۶۰ میلیونی، در این قاره ششم است. پایتخت آن ژوهانسبورگ ثروتمندترین شهر و پایتخت اقتصادی به خاطر برخورداری از بزرگترین معادن طلا و الماس آفریقاست.

ضمن اینکه کشورهای بریکس از مهم‌ترین تولیدکنندگان کالا، خدمات و مواد خام در دنیا هستند و پیش‌بینی شده در آینده نه چندان دور بزرگترین شوند.

همچنین یکی از مهمترین رویکرهای اعضای بریکس این است که آنها حامی کشورهای در حال توسعه و کشورهای جنوب و برقرارکننده تعادل و عدالت اقتصادی در مقابله با نظام پولی و بانکی غربی است.

کشورهای بریکس به مدت یک دهه در تلاش برای راه‌اندازی یک ارز مشترک بودند، اما تلاش‌های آن‌ها به دلیل باقی ماندن ۵۸ درصد از ذخایر ارزی جهانی در دلار، با مشکل مواجه شد.

جنگ اوکراین انگیزه جدیدی را برای پویش جهانی برای دلارزدایی ایجاد کرد زیرا روسیه، چین و برزیل تصمیم گرفته‌ اند دلار را برای معاملات فرامرزی کنار بگذارند و ذخایر خود را به طلا تبدیل کنند.

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است -
آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد -

| پایگاه خبری صدای صادرات